5 måder du kan få attraktiv erfaring på dit CV – uden et studiejob

 

Af Carina Fogsgaard Christiansen, Studie- & Karrierekonsulent i CA


Læsetid: ca. 3 minutter

Du behøver ikke et studiejob for at få erfaring på dit CV

I min rådgivning oplever jeg mange studerende, der vil have et studierelevant job for at få erfaring på deres CV.

Men du behøver faktisk slet ikke et studiejob for at komme i gang med at få relevant erfaring til dit CV eller blive mere afklaret omkring din karriere.
Du kan nemlig allerede nu få attraktiv erfaring på dit CV på disse 5 måder:

1. Selvindsigt

Bliv bevidst om dine egne styrker og svagheder – faglige som personlige

 • Deltag i CA’s online videokursus om Karriere- og Kompetenceafklaring – gratis, når du er studiemedlem hos CA. 
 • Få en gratis test af dine karakterstyrker på www.viacharacter.org. Resultatet giver ikke kun indikationer på, hvad dine personlige styrker er, men peger også på, hvad der skal være mulighed for, for at du trives og performer bedst på en en opgave. Desuden kan resultatet give inspiration til, hvordan du kan beskrive dig selv for folk, der ikke kender dig endnu, fx i dit CV, ansøgning eller til en jobsamtale.
 • Få en oversigt over akademiske kompetencer, du måske allerede har erhvervet som studerende, men ikke tænker over.
 • Spørg dine venner, familie, kæreste, studiekammerater, hvad de oplever at du er god til – ofte er vi ikke selv klar over, hvad vores største styrker er fordi, det falder os så naturligt, at vi tror alle andre har det på samme måde. Se evt. denne video om, at få overblik over sine evner: www.instagram.com/tv/B-y8GRhlKmC/
 • Få en gratis teamrolleanalyse ved CA. Læs mere om muligheden og dit udbytte herunder, ved pkt. 3.

2. Motivation

Forståelse for, hvad der giver dig energi og får dig til at trives og præstere bedst – og hvad der ikke gør.

 • Bliv bevidst om, hvad der motiverer dig, og får dig til at trives, ved simpelthen at være mere opmærksom på og reflektere over, hvad der kendetegner det du laver, når tiden flyver afsted og du er i flow. (Læg også mærke til, hvad der dræner dig for energi – det skal jo helst undgås, så vidt muligt, for at du trives i dit job.) Det kan både være en hobby, en fritidsinteresse, et eller flere emner du elsker at nørde med, eller noget helt fjerde. Reflektér over, hvad der gør sig gældende, når du oplever den slags flow. De følgende spørgsmål kan måske hjælpe dig igang med at få øje på det:
  • Er du alene? Er du sammen med andre? Eller er det en blanding?
  • Er det dét at lære noget nyt om et helt nyt emne, eller er det mere at fordybe sig endnu mere i det du kender?
  • Er det noget med at sætte ting i orden og planlægge eller er det noget med at springe ud i det og bare prøve sig frem og finde løsningen undervejs?
  • Er det noget med at nå mål og se resultater eller er det mere at leve i processen og mærke at dem omkring dig har det godt?

3. Samarbejde og sociale kompetencer

Viden om, hvordan du særligt bidrager i teams, samt forståelse for, hvad der er på spil, når der er uenighed/gnidninger i teams

 • Hvordan du typisk bidrager i teams/på en arbejdsplads
 • Dynamikker i teams, så du har forståelse for, hvorfor der opstår misforståelser i et team
 • Hvorfor folk kan virke uenige selvom de arbejder mod samme mål
 • Hvad der gør at du trives eller ej i et team/i et job
 • Hvad dine personlige og praktiske styrker er, når du arbejder på egen hånd
 • Få en gratis analyse af din teamrolleprofil. På sidste år af din bachelor eller din kandidatuddannelse har du adgang til dette tilbud gennem dit CA-medlemskab . Du kan bestille tid til personlig feedback på din teamrolleprofil ved at skrive til CA på ca@ca.dk eller ved at ringe på 33149045
 • Bliv frivillig eller deltag i Case Competitions og prøv at samarbejde med andre, der har en anden faglig baggrund end din. Det kan gøre dig mere bevidst om, hvordan du har en anderledes tilgang til en opgave eller et teamsamarbejde end andre (måske pga. den måde du lære at tilgå problemstillinger og emner på din uddannelse). 

4. Praktiske faglige evner

Som fx excel, VBA, InDesign, Photoshop – samt viden om Sociale Medier, planlægning, koordinering, analysering, mv. er evner, du kan få på dit CV uden et studiejob.

 • Onlinekurser – du har fx gratis adgang til www.onlinekurser.dk via dit gratis studiemedlemsskab ved CA – her kan du tage kurser i Word, Excel, Powerpoint, InDesign, Photoshop, samt kurser i alt fra kommasætning til projektledelsesværktøjer
 • Fysiske kurser eller webinarer om Excel og VBA for studerende, se mere på www.ca.dk/kurser 
 • Virksomhedssamarbejde eller praktik i forbindelse med dit studie, bachelorprojekt eller speciale. Dette kan både give dig adgang til at interviewe eksperter på et felt (og udvide dit netværk gennem samarbejdet), det kan også give dig adgang til at undersøge en målgruppe, der kunne være interessant for en kommende arbejdsgiver at få din viden om (hvilket også kunne være et stærkt grundlag for at udvide dit netværk og kendskab til en branche eller et felt via kaffemøder).
 • Bliv frivillig fx i CA Student Advisory Board, hvor du kan få praktisk erfaring med projektledelse, planlægning, koordinering, markedsføring via Sociale Medier, kommunikation og rekruttering ved at arrangere events i din studieby og online, der hjælper studerende under deres uddannelse eller hurtigere fra studie til job. Læs mere om SAB

5. Netværk og relationer

Ikke nok med at et netværk af høj kvalitet (med vedligeholdte relationer) kan være din indgang til dit drømmejob en dag, det kan også øge din værdi som medarbejder, at du kender til forskellige typer af fagligheder. 

Derudover så kan dit samarbejde og interaktion med personer med andre uddannelser og baggrunde end din egen, øge din bevidsthed om, hvordan du eksempelvis tænker anderledes eller går anderledes til en opgave – og dermed kan du forklare en arbejdsgiver, hvordan du skiller dig ud. 

Skriv dig til jobsamtalen og kvinde

Skriv dig til jobsamtalen

Vores nyeste e-bog er din guide til, hvordan du fixer de mest almindelige fejl i dit CV og din ansøgning.
Den indeholder både CV-skabeloner, ansøgningsskabeloner og virkelige eksempler på både CV’er og ansøgninger.

Share This